Taiere Nuc Arboristica Rimetea, Alba - Arboristica.ro

Lucrare Doborare Nuc – Rimetea, judetul Alba

Comuna Rimetea este o localitate situată în județul Alba, un sat pitoresc, renumit pentru frumusețea peisajului său montan și pentru arhitectura sa tradițională bine conservată.

Rimetea este cunoscută și sub numele de "Perla Trascăului" datorită poziției sale în Munții Trascău.

"Oamenii au omorat copacul! Si acum tot oamenilor le e frica sa nu ii omoare Nucul" ...zicea un prieten drag la auzul povesti acestui arbore maiestos de poate peste 150 ani.

Intradevar, aceasta este, adesea, trista poveste a arborilor ce au fost plantati pe ogoarele patriei noastre, de catre bunici, stra-bunici, stra-stra-bunici.

Pe vremuri oamenii aveau casute mici, modeste, pe terenuri mari si bogate de vegetatie. Cu arbori mareti, vita -de - vie, pomi fructiferi, grane, flori si legume. Azi, desenul arata cu totul diferit. Oamenii au case mari, pe terenuri mici, inghesuite, cu baldachine foisoare si trambuline.

Caci nevoia omului modern nu mai e aceea de a se conecta cu Pamanul, cu Pomul, cu Iarba cu Vantul. Si ce-i drept, nici spatiu nu mai avem toti pentru gradinile de vis ce erau odata...

Rezultatul Lucrarii

Am ajuns in Rimetea, intr-o zi de vara calda, in curtea unei familii minunate. La oameni cu drag de frumos, de viu! Cu drag de lemn, de pictura, de arta si da, de Natura.

O tanara familie, "fugita" nu de mult din urban, in acest sat pitoresc, Rimetea, asezat in muntii Apuseni.

Ne-au chemat sa vedem Nucul! Mare, falnic si frumos, ca tot peisajul ce il inconjoara. Inaltat, peste acoperisele caselor, cu fata-i catre stancile semete, umbrind in calda vara si creând frumos in jurul lui. Luindu-l in brate, masura 1,30m si privind in sus dadeai de Cer si il tot vedeai, cu coroana sa verde si deasa. Vazandu-l astfel de la poarta am zis: "Acesta sigur se poate salva!

Il ingrijim cu dragoste si voila, v-a dainui aici inca mult si bine aducand bucurie"! Dar din pacate, povestea nu a fost asa. Apropiindu-ne de marele Nuc am inceput sa intelegem povestea lui. Banuielile ne-au si fost confirmate de batranii satului ce erau de fata.

Si iata cum, vorba prietenului de la inceputul povestii, atat de scurta si reala, ia contur. Langa Nucul plantat de vechiul proprietar al casei, pe vremea cand doar el dainuia acele ogoare, au aparut locuitori, vecini si cladiri. In urma cu aproximativ 15 ani o cladire construita la nici 5m distanta a avut nevoie de "loc" si Nucul ii "statea in cale" cu o mare ramura."

Omul a ciuntit pomul si acum ii e frica sa nu cada pe el" cum ar zice prietenul nostru. Fara cunoastere, sau poate fara drag, sau poate doar din trufia noastra de oameni, ramura a fost secerata. La o dimensiune prea groasa, provocand o mare rana acestui arbore.

La 4 sau 5 m inaltime de la sol, Nucul a prins boala. Arborii incearca sa inchida ranile lor, naturale sau creat de om, de animal. Uneori, aceste rani sunt prea mari iar clima contribuie de felul in care poate fi deteriorat din exterior in interior. Rana aceea imensa, urmata de o alta similara, in partea opusa, putin mai sus decat prima, au creat un canal, o "operatie deschisa", ce a permis umezelii, insectelor si timpului sa patrunda si sa manance pe interior acest grandios Nuc.

Mai departe de atat, lucrurile stateau si mai avansat in povestea degradarii. Radacinile nucului fusesera amputate pentru a se turna fundatia casei. Nu mai departe de 5 m de trunchiul acestuia, coroana subterana a arborelui, radacina, fusese si ea amputata si putrezea la randul ei.

Va imaginati cata putere, in drumul spre viata, sa creeze verde in coroana sa, prin restul de trunchi viu? Va dati seama cum inteligenta Creatiei ajuta arborii sa lupte pentru a-si inchide ranile? Pentru noi e fascinant! Insa pentru Nuc nu a fost suficient.

Timp Execuție

Lucrarea a fost efectuata intr-un termen de 1 zi lucratoare.

Cum Se Va Reamenaja Zona?

Zona va ramane ca gradina personala.