
Lucrare Doborare Arbori Biserica De Lemn Bica – Mănăstireni, Cluj
Comuna Mănăstireni este situată la poalele de nord ale Munților Gilău, pe cursul superior al râului Căpuș
Zona de frăgezime a acestor arbori datează încă din 1765 în scrieri și este un loc al reculegerii, al artei vii și al verdelui crud.
"Cel mai bun moment pentru a planta un copac a fost acum 20 de ani. Al doilea cel mai bun timp este acum." - a spus Confucius in scrierile sale si suntem de acord cu acest citat...
Aceasta generație de arbori, în cazul cărora vă vorbim acum, sunt chiar câteva zeci bune, poate chiar sute de ani. Arborii au deservit generații întregi de beneficiari ai frumuseții, miresmei și mai ales umbrei lor. Plantați cu dragoste de strămoși, au bucurat oamenii care au lucrat aici câmpul, grădinile, au păscut animalele sau și-au construit așezările și locașurile de cult, odihnindu-se la trunchiul lor, răcorindu-se la umbra lor.
Cinci frasini falnici, care s-au ridicat spre cer rămânând frumos ancorati în pământ, au creat istorie în viețile lor lungi... și au îmbătrânit cu anii. S-au îmbolnăvit ca omul, dar au murit ca pomul - din interior.
Strapunși de prea mulți ani, de fulgere, de ciuperci sau de insecte/păsări și chiar de mâna omului necunoscut și necunoscător, străjerii acestui loc au devenit pericole iminente pentru tot ce îi înconjoară. Atât unul pentru celălalt - deoarece la prăbușirea nedorită a vreunuia, îi lua în căderea sa și pe ceilalți, cât și pentru clădirile care îi înconjoară, viețile - oameni sau animale - care le trec prin preajmă și istoria construită în jurul lor.
Arborii aceștia au fost evaluați în repetate rânduri de diverse echipe de oameni. Unii mai pricepuți, alții mai curajoși, unii mai miloși și alții mai fricoși.
S-a intervenit asupra lor și s-a făcut atât bine, cât și rău! Au fost marcați pentru doborâre de Ocolul Silvic, iar în momentul în care noi, echipa The Urban Arboristica, am preluat această lucrare, unii dintre falnicii arbori abia mai stăteau în "picioare". Nu a fost posibil să-i salvăm, oricât de mult ne-am dorit!
Mai mult decât să ne salvăm propriile vieți în încercarea de a reda viață locului, lăsând să crească din nou, din rădăcinile lor, bătrânii frasini și din noi plantări, alți arbori semeni, care să aducă o altă răcoare la umbra lor, nu am avut ce salva!
Rezultatul Lucrarii
Lucrarea a fost efectuată de o echipă formată din 3 alpiniști arboriști. Multe mâini binevoitoare, ale generațiilor de săteni care s-au bucurat de acești arbori falnici de-a lungul anilor și care acum se temeau de măreția lor, sub semnele evidente ale degradării, au contribuit la curățenia locului.
A fost o lucrare foarte tehnică! S-a lucrat cu greutăți mari, de tone, deoarece arborii erau atât înalți - aproximativ 25-32 m, cât și groși - între 70 cm și 1,20 m la bază.
Cu împrejurimile ce trebuiau protejate: clădiri istorice, monumente funerare, case în jur, și lucrând la înălțime în arbori afectați de boală până în miezul trunchiului, arboriștii au utilizat atât echipamente specifice, cât și tehnici speciale pentru a obține un rezultat fericit.
S-au folosit echipamente precum: corzi de rigging de foarte mare grosime, scripeți, inele, dispozitive de coborâre de 2,4 tone, drujbe cu lame de peste 1 m, throwline-uri etc.
Printre tehnicile utilizate menționăm: ancorare multiplă la sol, rigging pozitiv și negativ, snap-cut, tehnica de tăiere direcționată folosind tapele, etc.
Timp Execuție
Lucrarea a fost efectuata intr-un termen de 5 zile, intr-o medie de 10h/zi.
Mentionam ca se adauga si munca de la sol a localnicilor voluntari care au ajutat la gruparea si maruntirea materialului vegetal si lemnos rezultat si la curatarea perimetrului.
Cum Se Va Reamenaja Zona?
Radacinile acestor Frasini au ramas marturie existenteti lor si solul e ancorat in cinstea puterii acestor colosi.
Probabil ca timpul va "inmuia" tulpinile ramase la nivelul solului, fara puterea de a se apara de vreme. Alti arbori vor fi plantati in spatiul ramas azi o oaza de soare, caci "Acum e al doilea cel mai bun timp de a planta" - cum zicea Confucius, nu?