Servicii Arboristica Tarnita Cluj Taiere Arbori

Lucrare Doborâre Mesteceni și Molizi – Lacul Tarnița, Cluj

Lacul Tarnița este un lac de acumulare situat între comunele Râșca, Mărișel și Gilău (județul Cluj), la vest de municipiul Cluj-Napoca

Are o suprafață de aproximativ 215 ha, o lungime de peste 8 km și o adâncime maximă de peste 70 de metri.

Lacul Tarnița este una dintre cele mai populare destinații turistice din județul Cluj. Este alimentat de apele Văii Someșul Cald, unul dintre afluenții Someșului Mic.

Noi, oamenii, adesea uităm să apreciem întreaga paletă de valori, caracteristici și funcții ale arborilor pe care îi îndrăgim, atunci când îi dorim cât mai aproape, în ogrăzile noastre

Sigur, așa cum o spune și Lucy Larcome "Cel care plantează un copac, plantează o speranță", este foarte nobil gestul de a planta un copac. Iar noi toți "stăm astăzi la umbră pentru că cineva a plantat un copac cu mult timp în urmă" - Warren Buffett.

Însă, pentru ca acești copaci, pe care noi oamenii îi plantăm, să aibă și mai multă apreciere în timp decât doar umbra lor, trebuie să le gândim bine plantarea, mai presus de plăcerea momentului. Căci ceea ce ne dă Natura prin alegerea ei este sigur foarte bine gândit, însă ceea ce experimentează omul pentru plăcerea sa, trebuie de asemenea cugetat.

Dacă îmi place pădurea de conifere, cu miresma și rodul său atunci când fac sirop de muguri de brad, nu înseamnă că îmi pot umbri grădina de legume la baza unui Molid - căci proprietățile sale îmi vor distruge recolta de roșii, spre exemplu.

Dacă aleg însă să îmi placă Salcamul, dar sunt alergic la înțepătura de albine, nu pot uita că este un arbore care, prin miresma sa, atrage albinele poate mai mult decât alți arbori. Și de ce nu, dacă îmi place Cocosul, trebuie să țin cont că este posibil ca Palmierul să nu treacă iernile friguroase Est-Europene și că îi va lipsi căldura tropicală pentru a se dezvolta și a mă bucura de laptele de cocos al nucilor sale!

Sigur, toți arborii sunt frumoși, atât în primii ani de dezvoltare, cât și când devin maturi, mai ales dacă suntem iubitori de natură vie. Dar uităm însă că unii arbori cresc în înălțime, iar această creștere și felul lor de a se manifesta în ani nu este mereu asortat cu nevoile noastre. Poate chiar, datorită speciei și a condițiilor de mediu în care viețuiesc, devin periculoși pentru așezările în care le-am dat viață.

Unsprezece arbori, specia Molid și Mesteacăn, au fost plantați cu dragoste acum 60 de ani între lacul Tarnița și cabanuța situată la 10m de marginea acestuia. Exact într-o ruptură de pantă, anume în buza unei terase care descrește spre lac, cu o diferență de nivel de 1.5m. Astăzi, arborii aveau peste 20 de metri înălțime și coroane dezvoltate voluptuos, având în vedere atât sursa de apă apropiată, cât și mediul prietenos acestei specii și, sigur, iubirii cu care au fost plantați.

Însă, datorită înălțimii lor, furtunile care lovesc dinspre lac îi arcuiesc foarte puternic spre cabană, iar acest lucru solicită rădăcina. Poziția de plantare a creat un context cert pentru radacinile care au crescut direct vertical în buza terasei.

Astfel, arborii, neavând un ancoraj suficient de robust și corespunzător în sol, nefiind protejați de vânt într-un context de pădure și aflându-se atât de aproape de draga cabană de lemn a bunicilor, au devenit un motiv real de îngrijorare.

Această problemă de ancorare a rădăcinilor îi face extrem de periculoși, alături de faptul că sunt împrejmuiți de cabane și nu de alți arbori asemenea lor, care să îi protejeze de puterea cu care lovește vântul venit de pe ape.

Posibila lor prăbușire sau rupere în furtuni ne-a făcut să intervenim

Rezultatul Lucrarii

Arborii au fost doborâți pe segmente, de la coroană spre rădăcină, folosindu-se alpiniști arboricutori și sisteme speciale de corzi și scripeți. Sentimentul pe care l-am avut în efectuarea acestei lucrări a fost unul greoi, atât pentru noi, alpiniștii, cât și pentru proprietarul care i-a văzut crescând de mici.

Pentru noi a fost dificil emoțional, căci decizia de a doborî arbori sănătoși nu este ușoară. Suntem iubitori convinși ai naturii, iar îngrijirea arborilor este motto-ul meseriei pe care o practicăm. Însă, așa cum am mai spus, când lucrurile nu au o viziune de termen lung, iminența dezastrelor trebuie evitată, mai ales dacă sunt în joc viețile oamenilor.

Nici emoțiile moștenitorului terenului cu acești arbori înalți nu au fost prea blânde. Ne povestea cu nostalgie despre împodobirea molizilor de Crăciun alături de bunici și despre mândria cu care bunicul i-a văzut crescând. Însă spaima de a se găsi zdrobit sub coroanele voluptuoase, în micuța căsuță de la marginea lacului, a cedat nevoii de schimbare. Și, la final, așezat pe un scaun, cu zâmbetul pe buze, a spus: "Este prima oară când mă mângâie soarele așezat în fața casei, privind spre lac!" Lemnul rezultat va încălzi proprietatea pe timp de iarnă, astfel nimic nu se pierde.

Timp Execuție

În total, lucrarea a fost executată în 2 zile lucratoare, respectiv inițial doborarea coroanelor, iar apoi a trunchiurilor. Ore de lucru au fost adăugate și pentru curățarea și tocarea materialului lemnos, precum și pentru segmentarea acestuia în lemne de foc.

Cum Se Va Amenaja Zona?

În urma acestor doborâri, rădăcinile vor rămâne pentru fixarea solului pe terasă și în pantă. Două trunchiuri vor rămâne ca amintire și vor servi ca suport pentru o creație ArtCraft, iar în locul lor vor fi plantați arbori din specii care nu cresc în înălțime.

Noi am sugerat specii precum Paulownia sau Cireșul Japonez. Spațiul va fi umplut cu umbra unor arbori de dimensiuni neamenințătoare, plantați astfel încât ancorajul rădăcinilor să se poată dezvolta corect.